Egypt

Oficiálny názov Egyptská arabská republika
Hlavné mesto Káhira
Štátne zriadenie republika
Náboženstvo islám
Úradný jazyk Arabčina
Časový posun UTC +1h

Zvyky

Potrasenie rukou na znak zvítania.

Ruka na srdce – slušné odmietnutie.

Ukazovať na niečo nohou sa považuje za neslušné.

Ruka s otvorenou natiahnutou dlaňou - urážka.

Jedáva sa pravou rukou.

Naplniť môžete len susedov pohár, nie svoj.

Stoluje sa bez alkoholu.

10–15 % v reštaurácii.

Drobné pre službu na záchode.

Platbu v taxíku je slušné zaokrúhliť.

Vždy prijmite, ak vám ponúknu čaj alebo kávu.

Pokojne požiadajte o ďalšiu šálku.

Snažte sa nedosáľať jedlo. Urazíte šéfkuchára.

Egypt sa rozprestiera v severovýchodnej Afrike a jeho história siaha až na počiatok ľudskej civilizácie. Preteká ním najväčšia rieka v Afrike – Níl, pozdĺž ktorého sa sústreďuje väčšina obyvateľov Egypta. Na zvyšnej ploche krajiny sa rozprestiera Sahara , ktorá je osídlená len veľmi zriedka. Egypt je obľúbeným cieľom mnohých turistov. Spája sa s ním veľkoleposť, nakoľko nikde inde na svete nenájdete majestátne pyramídy či sfingy.

Tipy na výlety:

Káhira a Gíza

Hlavné a zároveň aj najväčšie mesto Egypta. Nachádza sa tu veľké množstvo cirkevných pamiatok, Egyptské múzeum s Tutanchamónovým pokladom, veža Al-Gazíra či pyramídy v Gíze, ktorá tvorí predmestie Káhiry.

Karnak

Karnak je najväčší komplex chrámov. Na ich výstavbe sa podieľala väčšina faraónov.

Luxor

Luxor je jedno z najvýznamnejších miest v Egypte. Na západnom brehu Nílu sa nachádza pohrebisko. Údolie kráľov, kráľovien či chrám Hatšepsut.

Memphis

Najstaršia egyptská metropola vzdialená 25 kilometrov od Káhiry, v ktorej sa nachádza 13-metrová socha Ramsesa II.

Čas v Egypte môžete stráviť aj vyhliadkovou plavbou po Níle, objavovaním podmorského sveta plného korálových útesov, aké nájdete napríklad na ostrove Giftun, či vydať sa na Saharu zajazdiť si na ťavách či štvorkolkách.

Miestne jedlá

Falafel: Vysmážaná fazuľová guľka.

Kofta: Vyprážané pikantné guličky z jahňacieho mäsa.

Tabúla: Drvená pšenica ochutená mätou, petržlenom, nasekanými paradajkami a cibuľou.

Koshari: Zmes šošovice, cestovín, ryže, cíceru, cibule, cesnaku v paradajkovej omáčke.

Zvyky

Egypťania považujú všetkých turistov za boháčov, a preto je v Egypte zvykom, či nepísaným pravidlom, darovať za služby bakšiš. Nechať ho môžete na izbe predtým, ako vám ju upracú alebo poďakovať tak v reštaurácii za príjemnú obsluhu či iné služby.

Destinácie

Články